Muziektherapie voor volwassenen

LET OP! I.V.M. ZWANGERSCHAP & WERK IN LOONDIENST IS DE PRAKTIJK VOORLOPIG EERST GESLOTEN.

Binnen de therapiesessies met volwassenen wordt er gebruik gemaakt van de Guided Imagery and Music methode (GIM). De GIM methode is een receptieve muziektherapie-methode die specifiek geprogrammeerde (voornamelijk klassieke) muziek gebruikt om een ontplooiing van innerlijke ervaringen en verkenning van diepere bewustzijnsniveaus te stimuleren en te ondersteunen. (European Association of Music and Imagery, 2000-2020).

Door in ontspannen staat te luisteren naar muziek en gebruik te maken van visualisatie helpt dit een reiziger (zoals de cliënt in deze therapievorm genoemd wordt) dieper inzicht in zichzelf te verschaffen. Muziek fungeert als de co-therapeut die dieperliggende gevoelens, (fysieke) sensaties, herinneringen en gedachten naar boven haalt. Binnen de GIM-methode wordt ervan uit gegaan dat genezing van binnenuit mogelijk is. Het proces is gericht op zelfactualisatie en het verkennen van de menselijke mogelijkheden.

Hoe ziet GIM-therapie eruit?
Focusbepaling.
Iedere sessie bespreken we samen wat de focus van de sessie moet worden. Dit kan gericht zijn op voorgaande sessies of ervaringen, of een open focus zijn (kijken wat de muziek jou brengt.)

De muziekreis
Vervolgens doen we (zittend of liggend) een ontspanningsoefening om jou te helpen wat dieper naar binnen te kunnen keren en ga je zo’n 20 minuten in ontspannen staat luisteren naar door de therapeut geselecteerde muziek. Tijdens het luisteren omschrijf je wat je ervaart, welke beelden, sensaties, of gevoelens de muziek bij jou oproept. Als therapeut zal ik jou ondersteunen in deze ervaringen. Omdat ervaringen in een dieper bewustzijn niet altijd naderhand terug te halen zijn, zal ik tevens opschrijven wat jij vertelt.

Integreren van ervaringen.
Nadat de muziek tot zijn einde is gekomen zal ik je helpen de ervaringen te integreren. Dit kan zowel verbaal, muzikaal of door het tekenen van een mandala.

Voor wie?
De GIM-methode is interessant voor een ieder die wil werken aan zelfontwikkeling. Dit kan zowel voor gezonde individuen als voor mensen met (licht) psychische problematiek zijn. Wil je jouw eigen kracht (her)ontdekken, de oorzaak van een burn-out, depressie of andere (mentale) beperkingen aanpakken, bepaalde ervaringen of ziekte/beperkingen leren accepteren of (beperkende) gedragspatronen leren doorbreken en vind je dat in het dagelijkse leven nog niet zo makkelijk? Verleg de focus en laat de muziek jou helpen!

Intake & kennismakingssessie
De therapeutische relatie en passende therapievorm zijn voor een goede behandeling erg belangrijk. Voor we echt de diepte ingaan, zal er daarom altijd eerst een intake en kennismakingssessie plaatsvinden om van beide kanten te kunnen bekijken of deze therapievorm voor jou passend is en of jij je bij mij als therapeut prettig voelt.

Duur sessie:
Ca. 1 – 1,5 uur

Twijfel je nog of dit wat voor je zou kunnen zijn en wil je eerst graag eens op een laagdrempelige manier kennismaken met de methode, kijk dan ook eens op de workshop pagina. Daarnaast kun je hieronder reviews lezen van mensen die je voor gingen.

Ervaringen van cliënten

“Het was een bijzondere ervaring, rustgevend en ontspannend” # “Ik heb vannacht voor het eerst weer goed geslapen” # “Emoties mochten weer even stromen, eindelijk weer wat spanning los kunnen laten” # “De muziek werkt voor mij erg goed, het was heerlijk zo”

Reacties op muziekreis online

Music & Imagery Support During Covid Sessies

“Zeer integer, boeiend om mee te maken, COVID-proof, respectvol, professioneel, afstemmend, betrokken. Kortom: aanrader.”

Anoniem

Vrouw, 65 jaar

” Een verrassende en bijzondere ervaring, de GIM-sessie bij jou Tara!
De door jou zorgvuldig gekozen muziek riep veel bij mij op. Beelden en gevoelens… wonderlijk intens en helend. Je stemt je op een prettige manier af, je begeleiden is zorgvuldig en gebaseerd op ruime ervaring. Dat gaf mij ook het vertrouwen me ‘over te geven’ aan deze onvergetelijke ervaring. Nogmaals bedankt!”

R.V.

Vrouw, 59 jaar.

“Ik heb de muzikale reis als prettig, licht en ontspannen ervaren. Tara’s rustige stem hielp mij goed ontspannen en ze begeleidde de sessie warm en met vertrouwen”

Anoniem

Vrouw, 52 jaar

Meer weten over de werking van de Gim-methode?
Voor diegenen die iets meer theoretische achtergrond interessant vinden, volgen hieronder een aantal ijkpunten van de GIM-methode.

# Het leidende principe in GIM is de muziek; onze co-therapeut, generator van beelden, integrator van ervaringen en de ondersteunende structuur voor het tot uiting komen en loslaten (van eerder onderdrukte) emoties. Muziek geeft toegang tot het rijk van dieper bewustzijn en faciliteert het innerlijke dialoog (Bonny, 1998).

# Beelden kunnen in vele vormen en gedaanten voorkomen en in elk ervan bevinden zich waardevolle berichten van het onderbewuste. GIM kan intense ervaringen oproepen maar is tevens een zelf beperkende verkenning van het zelf, waarbij de cliënt de controle heeft. De cliënt kan beslissen of hij een moeilijke en uitdagende beeldreeks binnengaat of niet. (Bonny, 1998).

# Beeldmateriaal wordt door de hersenen in dezelfde gebieden verwerkt als “echte” ervaringen. Dit betekent dat bijvoorbeeld gedachte bewegingen de spieren & hersengebieden voor motorische activiteit activeren. (Christensen, 2017.)

# Alle menselijke ervaringen zijn van waarde en zijn onderling verbonden; daarom worden zowel positieve als problematische aspecten van de persoon gewaardeerd en mogen deze naar voren komen (Bonny, 1998; Bush et al., 1999).

# De muziek in GIM stimuleert beweging binnen de psyche, kan bewustzijnsgebieden onthullen, beeldspraak oproepen en integratie van, lichaam en geest bevorderen. Deze beweging creëert een holistische* oriëntatie en is in overeenstemming met de behoeftehiërarchie van Maslow. Het proces kijkt naar het verleden, het heden en de toekomst als geïntegreerd. Dit proces creëert de drijfkracht voor verandering en transformatie (Bonny, 1998; Bush et al., 1999).

# GIM is veel meer dan meditatie of dromen – het gebruikt het hele brein op alle mogelijke manieren, doet een beroep op elk soort functionele regio en op alle frequenties die het brein gebruikt om informatie te verwerken en te delen. (Hunt, 2011)

*Holistisch betekent alles omvattend, er wordt niet alleen naar losstaande elementen gekeken maar naar het geheel. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door alleen naar een gedeelte van dat geheel te kijken.